درمان رفلاکس معده در نوزادان:راه حلی بر مبنای طب سنتی(درمان گیاهی)

رفلاکس اسید که با نام رفلاکس دستگاه گوارش (gastroesophageal) (GER) نیز شناخته می‌شود، به شکل بازگشت محتویات معده به درون گلو می‌باشد. این بیماری فق مختص به بزرگسالان نیست؛ کودکان نیز آن را تجربه خواهند نمود. کودک مبتلا به GER ، مکررا حالت تهوع خواهند داشت و بالا می‌آورند. اگر کودکتان چنین علائمی بعلاوه کج خلقی، مشکلات تغذیه، کسب وزن ناکافی، سرفه، احساس خفگی یا تنگی نفس و خس خس پس از غذا خوردن دارند، می‌تواند نشانه‌ای از شرایط جدی تری تحت عنوان GERD (بیماری رفلاکس گوارشی) باشد. GERD مشکلی از GER است. GER در کودکان بسیار شابع تر از GERD است. گزینه‌های درمان رفلاکس اسید در کودکتان بستگی به سن و شدت مساله دارد. معمولا تغییر سبک زندگی و مراقبت‌های ساده خانگی، بهترین جا برای شروع است. اگر این موارد پاسخ خوبی به همراه نداشتند، گام بعدی مشاوره با پزشک برای ارزیابی و تشخیص مشکل و رسیدن به گزینه درمانی مناسب است.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#CCFFFF”]

برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت در کلینیک  امید می‌توانید با شماره 09128444990 تماس حاصل نمایید.

[/alert]

معمولا کودکان در حین و یا اندکی پس از غذا دادن به آنها، مقداری از شیر را بالا می‌آوردند – که به عنوان آروغ زدن یا رفلاکس شناخته می‌شود. این مورد متفاوت از استفراغ کودکان است، گه ماهیچه‌های کودک منقبض می‌شوند.  رفلاکس تنها برگرداندن ساده هر آنچه که خورده اند، است. اگر آنها غذای خود را بالا می‌آیند، طبیعی است که نگران باشید که مساله‌ای به وجود آمده است. ولی رفلاکس بسیار رایج بوده و زمانی که کودک به یک سالگی برسد، این مشکل رفع خواهد شد. لازم است که تمام روشهای درمانی رفلاکس اسید را با پزشک به دقت مورد بحث و بررسی قرار دهید تا بهترین گزینه و روش را برای کودکتان برگزینید.

والدین باید با مشاهده ی علائم و نشانه‌های رفلاکس در کودکان، هرچه سریع تر برای درمان آن‌ها اقدام کنند. عدم درمان رفلاکس بعد از دو سالگی باعث ماندگاری این بیماری خواهد شد. برای درمان رفلاکس معده کودک می‌توان از داروهای گیاهی، روش‌های سنتی و تغذیه استفاده کرد. در صورت عدم بهبود سلامت کودک پس از درمان‌های مذکور در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. متخصصان کودکان و نوزادان در کلینیک تخصصی امید با بررسی دقیق وضعیت نوزادان، بهترین درمان را متناسب با وضعیت نوزاد ارائه می‌دهند. جهت هماهنگی و یا رزرو نوبت قبلی با شماره‌های  ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۰ و ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۱  تماس بگیرید.

عوامل رفلاکس معده در کودکان


داشتن رفلاکس معده برای برخی کودکان طبیعی است. معمولا تنها در لوله غذایی (مری)شان رخ می‌دهد. معمولا با رسیدن کودک به حدود سن یک سالگی که حلقه عضلانی در انتهای مری آنها کاملا توصعه می‌یابند و تراوش محتویات معده به داخل مری متوقف می‌شوند، این پدیده نیز متوقف خواهد شد. در تعداد اندکی از موارد، رفلاکس می‌تواند نشانه‌ای از مساله‌ای جدی تر مانند موارد زیر باشند :

  • بیماری رفلاکس معده به مری ( GORD ): شکل طولانی مدت رفلاکس که محتویات معده قادر خواهند بود که بالا آمده و مری را اذیت کنند.
  • حساسیت به شیر گاو : این می‌تواند منجر به بثورات، اسهال و استفراغ شود ؛ بسیاری از کودکان در نهایت از خوردن آنها خودداری خواهند کرد و می‌توان این مساله را با حذف شیر گاو از رژیم غذایی‌شان برطرف نمود.
  • انسداد: در موارد معدودی رفلاکس ناشی از انسداد یا تنگ شدگی مری، یا انسداد معده و روده کوچک باشد.

چه موقع باید به دنیال توصیه‌های دارویی باشیم


رفلاکس معمولا عامل نگرانی نبوده و معمولا در صورتیکه کودکتان ناراحت به نظر نمی‌رسد و در حال افزایش وزن مناسبی است، نیازی به گرفتن مشاوره دارویی نیست. ولی اگر پس از شش ماهگی با رفلاکس مواجه بود و یا تا بعد از یک سالگی ادامه پیدا کرد و یا یکی از نشانه‌های زیر را دارا بود، با پزشک تماس بگیرید.

  • رد غذا یا بالا آوردن مکرر غذا
  • سرفه به هنگام غذا دادن
  • استفراغ پرتابی مکرر
  • بی قراری یا گریه زیاد از حد
  • استفراغ زرد یا سبز، یا خونی
  • وجود خون در مدفوع یا اسهال مداوم
  • شکم یا معده متورم
  • دمای بالای 38 درجه سانتی گراد (100.4 درجه فارنهایت) (تب) یا بیشتر
  • عدم افزایش وزن یا کاهش وزن
  • قوس دادن به پشتشان در حین یا بعد از غذا، یا کشیدن پاهایشان درون شکمشان پس از غذا

اینها می‌توانند نشانه هایی از عاملی بخصوص و نیاز کودکتان به آزمایش و درمان باشد.

تشخیص رفلاکس در کودکان


اکثر کودکان مبتلا به رفلاکس نیازی به آزمایش‌های مختلف ندارند. معمولا می‌توان با استفاده از نشانه‌های کودکتان، می‌توان تشخیص مورد نیاز را داد. در موارد نادری آزمایش‌های زیر برای زمانی که رفلاکس کودکتان شدید و یا ادامه دار باشد توصیه می‌شود :

  • آندوسکوپی: لوله باریک و منعطفی با دوربینی متصل به انتهای آن برای جستجو به دنبال هرگونه مساله وارد گلو می‌شود.
  • بلع باریوم: پیش از عکس برداری توسط اشعه ایکس، نوشیدنی حاوی ماده‌ای به نام باریوم به کودکتان داده خواهد شد؛ باریوم به عکس برداری با اشعه ایکس و برجسته شدن هرگونه مشکل در سیستم گوارش کمک می‌کند.
  • مافوق صوت: این آزمایش تصویربرداری در تشخیص تنگی پیلوریک (باب المعده) استفاده می‌شود.
  • تست‌های آزمایشگاهی: آزمایشات خون و ادرار می‌تواند به تشخیص عوامل احتمالی استفراغ و افزایش وزن اندک کمک می‌کند.

معمولا این آزمایشات در بیمارستان رخ خواهند داد.

درمان رفلاکس در کودکان


اگر کودکتان در حال افزایش وزن است و برخلاف مشکل موجود خوب به نظر می‌رسد، نیازی به درمان رفلاکس وجود ندارد. نکات و روشهای درمانی زیر برای زمانی است که کودک از این مشکل رنج می‌برد و یا رفلاکس آنها دارای عامل بخصوصی است.

درمان‌های خانگی برای رفلاکس اسید در کودکان

گاه گاه کودکان دچار رفلاکس اسید خواهند شد و این مساله آنان را اذیت خواهد کرد. این مشکل ناشی از بازگشت غذای داخل معده به درون کانال غذایی خواهد بود و منجر به ایجاد سوزش در ناحیه سینه و گلو می‌شود. با اینکه روشهای دارویی برای درمان رفلاکس اسید در کودکان وجود دارد، با این حال می‌توانید از روشهای طبیعی بسیاری برای درمان این مشکل استفاده نمایید. مشکل رفلاکس اسید در کودکان می‌تواند ناشی از عدم زمان بندی مناسب برای غذا و یا زیاد غذا خوردن باشد. در اینجا چند روش برای درمان رفلاکس در کودکان ارائه خواهد شد :

تنظیم حالت خواب

حالت نادرست خواب در کودکان می‌تواند منجر به ایجاد رفلاکس شود. باید طرز خوابیدن او را به نحوی تنظیم کنید که این مشکل برطرف شود. باید سر کودک بالاتر آورده شود تا مطمئن شوید که غذا برنمی گردد. سر او را به اندازه 30 درجه بالا بیاورید تا منجر به ناراحتی او نیز نشود.

ماساژ درمانی 

ماساژدرمانی، روش موثری در درمان رفلاکس کودکتان خواهد بود. وقتی کودک را ماساژ دهید، عصب واگ که کنترل کننده سیستم هاضمه و تنفسی است تحریک می‌شود. می‌توانید روغن زیتون یا نارگیل بر روی شکم او بمالید و او را در حالت خوابیده قرار دهید. او را با نوازش‌های طولانی ماساژ دهید تا از رفلاکس جلوگیری کنید.

تمرین             

تمارین بخصوصی به کودکان در دور نگه داشتن رفلاکس اسید کمک می‌کند. باید کودک را در حالت خوابیده قرار دهید، پاهایش را با دستانتان بالا بگیرید و به آرامی به شکل رکاب زدن آنها را حرکت دهید. باید شبیه به حرکت پاها در دوچرخه باشد. به متناسب بودن سیستم‌های داخلی و حداقل سازی احتمال رفلاکس اسید کمک خواهد کرد.

سرکه سیب

سرکه سیب به کاهش رفلاکس اسید در کودکان کمک خواهد نمود. مهم است که تعادل اسید در معده را حفظ نمایید. سرکه سیب به هضم غذا و پیشگیری از حالت تهوع کمک می‌کند. باید یک چهارم قاشق چای خوری از آن را در آب ولرم مخلوط نموده و چند قاشق از آن را به کودک بدهید.

روغن نارگیل

خواص ضد التهاب روغن نارگیل به کاهش رفلاکس اسید در کودکان کمک می‌کند. گوارش، تسهیل شده و کارایی عملکردی بالایی خواهد داشت. باید نصف قاشق چای خوری از روغن نارگیل خالص را با یک نوشیدنی گرم مخلوط نموده و به کودک بخورانید. این فرایند باید سه بار در روز تکرار شود.

بابونه

بابونه به خوبی به عنوان دارویی طبیعی برای رفلاکس معده کودکان عمل خواهد نمود. خواص ضد انقباض و تسکین دهندگی بابونه، فرایند هضم را بهبود بخشیده و رفلاکس اسید را کاهش خواهد داد. باید نصف قاشق چای خوری از گل خشک شده این گیاه را در یک فنجان آب داغ مخلوط نموده و پس از آنکه خنک شد، صاف کنید. 1 تا 2 قاشق چای خوری از این دمنوش در هر روز کافی است.

ریشه زنجبیل

یکی از موثرترین روشهای متوقف نمودن رفلاکس اسید در کودکان، استفاده از ریشه زنجبیل است. این ماده به ساده سازی فرایند هضم در کودکان و کاهش احتمال ابتلا به رفلاکس اسید کمک خواهد نمود. از توصیه‌های یک پزشک در رابطه با خوراندن آن به کودک استفاده نمایید.

اسطوخودوس و تخم بادیان رومی

مخلوطی از تخم بادیان رومی و اسطوخودوس، مرهم مناسبی برای درمان رفلاکس معده در کودکان با استفاده از طب سنتی است. آن را در آب مخلوط کنید و به کودکتان بخورانید. با اینحال بیش از یک قاشق چای خوری از آن را در آب حل نکنید.

جوش شیرین             

     

جوش شیرین یکی از شایع ترین داروهای طبیعی برای درمان رفلاکس‌های اسیدی است. با خوردن جوش شیرین، مقدار pH در بدن کودک افزایش یافته که منجر به کاهش رفلاکس اسید و حفظ عملکرد طبیعی سیستم بدنشان خواهد شد.

غذای سلامت

غذاهای بخصوصی ظرفیت بی عیب نگه داشتن سیستم هاضمه و رفع رفلاکس اسید را دارد. باید به کودکتان میوه هایی مانند آناناس، پاپایا و موز را به مقادیر کافی و برای دور نگه داشتن رفلاکس بدهید. سبزیجاتی مانند هویج و کلم نیز از این نقطه نظر مفید به شمار می‌روند.

پس از وعده، بچه را صاف نگه دارید             

              

هر وقت که به بچه غذا می‌دهید، او را تا نیم یا یک ساعت صاف نگه دارید. این، یکی از بهترین روشهای بهبود رفلاکس اسید در کودکان است. این مساله باعث می‌شود که غذا در معده ته نشین شود و از ایجاد رفلاکس اسید جلوگیری شود.

خوشبختانه قادر خواهید بود که دفعه بعدی که وی دچار رفلاکس اسید می‌شود، آن را بهبود دهید. این نکات کمک خواهند کرد. اگر مشکلات کودکتان ادامه دار بود و فرزندتان را آزار می‌دهد، باید با پزشکتان مشاوره کنید.

جراحی

در تعداد بسیار اندکی از کودکان – اغلب کودکان دارای مشکلات بنیادین جدی مانند فلج مفزی – ممکن است برای درمان GORD از جراحی که در آن حلقه انتهایی مری تنگ می‌شود، استفاده شود. همچنین در مواردی مانند بستگی یا تنگ شدگی مری، معده یا روده نیز ممکن است نیاز به جراحی باشد.

پیشگیری از رفلاکس در کودکان


اگر رفلاکس کودکتان اندک باشد و او هنوز به خوبی غذا می‌خورد و مشکلی ندارد، این نکات می‌تواند کمک شایانی باشد:

  • به شکل کاملا ایستاده به کودکتان غذا بدهید.
  • کودکتان 20 تا 30 دقیقه پس از هر وعده به صورت ایستاده نگاه دارید.
  • سعی کنید وعده‌های کوچک تر ولی به تعداد بیشتری به کودکتان غذا دهید.
  • اگر با بطری به بچه غذا می‌دهید، هر دو تا سه دقیقه در طول غذا خوردن آروغ او را بگیرید و از بزرگ نبودن سوراخ نوک بطری اطمینان حاصل نمایید. بزرگ بودن سوراخ نوک بطری باعث می‌شود که به سرعت خارج شوند.

می توانید زیر سر بچه را با گذاشتن چیزی زیر تشک در زیر آن بالا بیاورید؛ هنوز کودک به پشت می‌خوابد ولی بالاتر بودن سطح سر از تراز بدن می‌تواند به او کمک کند. شاید شنیده باشید که به شیر بچه غلات اضافه کنید تا غلیظ تر شوند و این مهم به پیشگیری از رفلاکس کمک می‌کند. با این وجود باید حتما پیش از چنین کاری با پزشکتان مشاوره کنید.

مقالات اخیر

You cannot copy content of this page

تلفن نوبت دهی کلینیک