خرخر کردن کودکان: تولید صدای خس خس از دهان و بینی بچه ها هنگام خواب

خرخرکردن کودکان

عموما همه ما تصور می‌کنیم که فقط افراد بزرگسال (معمولا مردان)خر و پف می‌کنند اما کودکان هم ممکن است خروپف کنند. در بعضی موارد، این مسئله کوتاه مدت است و به علت شرایط آب و هوایی سرد یا شرایط موقت دیگر پیش می‌آید. اما حدود 10٪ از بچه‌ها شب‌ها خرخر می‌کنند. اگر فرزند شما هم این مشکل را دارد، باید به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص لازم را انجام دهد و علت آن را درمان کند، زیرا ممکن است فرزند شما اختلال خواب جدی‌تری داشته باشد . بهتر است به یک پزشک یا متخصص مراجعه کنید تا توضیحات لازم در مورد خروپف کودکان را به شما بدهد و بهترین درمان را به شما پیشنهاد کند.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#CCFFFF”]

برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت در کلینیک  امید می‌توانید با شماره 09128444990 تماس حاصل نمایید.

[/alert]

وقتی کودکان کوچکتر خس خس می‌کنند، از طریق دهان نفس می‌کشند، یا در حال خواب چند ثانیه تنفس‌شان قطع می‌شود به احتمال زیاد درحال شکل گیری یک سری مشکلات رفتاری هستند. خروپف علل متعددی دارد، که اکثر آنها نگران کننده نیستند. اما اگر شما در مورد خروپف کودک خود نگران هستید، توصیه می‌کنیم به دکتر مراجعه کنید و بهترین درمان را انجام دهید.

برای درمان صدای خرخر و خس خس کودکان در هنگام خواب می توانید به کلنیک تخصصی امید مراجعه کنید.  متخصصان اطفال فرزند شما را معاینه، علت مشکل را تعیین و سپس درمان مناسب را تجویز می‌کند.جهت مشاوره و  رزرو نوبت می‌توانید با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۰ و ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۱ تماس بگیرید.

علل خرخر کودکان چیست؟

صدایی که شما می‌شنوید به علت لرزش در مسیر تنفسی است که در نتیجه یک انسداد جزئی اتفاق می‌افتد. بعضی از علل شایع خروپف کودکان عبارتند از:

آپنه انسدادی خواب

آپنه یکی از دلایل اصلی خروپف کودکان و نوزادان است. آپنه انسدادی خواب زمانی اتفاق می‌افتد که مسیر تنفسی کودک به طور تقریبی یا کامل مسدود می‌شود چون بخش جلویی مسیر تنفسی روی بخش پشتی فشار وارد می‌کند و راه تنفسی را مسدود می‌کند. هوا از طریق مسیر تنفسی عبور می‌کند و بافت ها شروع به لرزش می‌کنند و خر و پف ایجاد می‌شود. آپنه خواب اغلب به دلیل انباشت مخاط در راه تنفسی کودک یا به علت مشکلات دیگری مانند بزرگ شدن آدنوئیدها یا لوزه‌ها است که بعدا توضیح خواهیم داد.

گرفتگی بینی

گرفتگی بینی در میان کودکان و نوزادان رایج است، چرا که نوزادان هنوز توانایی خارج کردن مخاط از بینی را ندارند. گاهی اوقات به علت مشکلات جدی‌تری مانند آترزی کوآن حفره‌های بینی مسدود می‌شوند. این بیماری مادرزادی است و پشت بینی با یک ساختار استخوانی یا غضروفی مسدود می‌شود که باعث می‌شود جریان هوا در داخل بینی پراکنده شود و کودک هنگام خواب خر و پف کند. همچنین نوعی بیماری به نام انحراف تیغه بینی وجود دارد که یکی از حفره‌های بینی مستقیم و دیگری کج است. بنابراین یکی از حفره‌های بینی تنگ می‌شود و منجر به خرخر یا خس خس می‌شود.

آدنوئیدها و لوزه های بزرگ

عفونت آدنوئید و لوزه‌ها باعث تنگ شدن مسیر تنفسی می‌شوند. همانطور که قبلا گفته شد، ممکن است منجر به آپنه خواب شود. هر دو آدنوئید و لوزه‌ها بخشی از سیستم لنفاوی هستند که نقش مهمی در محافظت از سیستم تنفسی در برابر عفونت‌ها ایفا می‌کنند اما خودشان نسبت به عفونت آسیب پذیرند. اگر آدنوئید یا لوزه‌ها عفونت کنند به لحاظ اندازه بزرگ می‌شوند و موجب بسته شدن راه تنفسی کودک می‌شود و به همین دلیل خرخر یا خرو پف می‌کنند.

اختلالات ژنتیکی و عصبی-عضلانی

کودکان و نوزادان ممکن است به علت توده عضلانی ضعیف یا ویژگی‌های چهره که ناشی از اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون است خرخر کنند. این بیماری باعث بزرگ شدن زبان، بینی پهن و فک کوتاه می‌شود – همه اینها موجب تنگ شدن راه تنفسی کودک می‌شود. برخی از اختلالات عصبی-عضلانی مثل فلج مغزی یا دیستروفی عضلانی، موجب شل شدن ماهیچه‌های زبان می‌شود و زبان را به عقب برمی‌گرداند و در نهایت مسیر تنفسی مسدود خواهد شد.

آسم و آلرژی

آسم و آلرژی نیز منجر به خرخرکردن وخس خس می‌شود، گرچه ممکن است این نشانه‌ی بارز آسم نباشد اما آسم اغلب ارتباط مستقیمی با آلرژی تنفسی دارد و بنابراین آسم ناشی از آلرژی ممکن است منجر به خروپف شود.

سرماخوردگی و ریختن آب دهان

در سرماخوردگی مخاط در بینی کودک انباشته می‌شود و منجر به گرفتگی بینی و مسدود شدن مسیر تنفسی او می‌شود، در نتیجه، کودک هنگام خواب خرخر می‌کند. گاهی اوقات کودک در حال دندان درآوردن است واین باعث می‌شود مقدار زیادی بزاق از دهانش بیرون بریزد و موقعی که کودک به پشت می‌خوابد، آب دهان قطره قطره داخل حفره بینی‌اش می‌ریزد.پزشک با آگاهی از تمام این شرایط تشخیص خود را انجام می‌دهد. فقط باید توجه داشته باشید که کودک داروها را سر وقت و به طور منظم دریافت کند. اگر چه این شرایط نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارد، اما در بعضی شرایط خاص نباید حتی لحظه‌ای را از دست بدهید و باید سریعا کودک خود را پیش پزشک ببرید.

چه زمانی خرخر کودک را جدی بگیریم؟


هنگامی که کودک شما علائم خروپف از خود نشان می‌دهد. شما باید بتوانید آنها را تشخیص دهید تا بتوانید تصمیم بگیرید که آیا کودک شما نیاز به درمان پزشکی برای خروپف دارد یا خیر.

برخی از شایع ترین علائم خروپف در نوزادان عبارتند از:

عدم تغذیه مناسب با شیرمادر و یا کودکانی که با بطری شیر تغذیه می‌شوند ممکن است به علت خروپف یا حتی آپنه خواب باشد. توصیه می‌شود برای تشخیص دقیق‌تر با یک متخصص مشورت کنید زیرا احتمال دارد که مسائل مربوط به تغذیه نشان دهنده مشکلات دیگری نیز باشد.

تاخیر یا عدم رشد کودک 

یکی از علائم شایع خروپف، تاخیر یا عدم رشد کودک است. این به این دلیل است که کمیت و کیفیت خواب از لحاظ فیزیکی و روانی نقش بسیار مهمی در رشد کودک دارد . تأخیر در مراحل رشد به علت خروپف, ممکن است نشان دهنده مشکل اساسی دیگری مثل آپنه خواب باشد.

وزن گیری نوزاد

یکی از علائم خروپف در نوزادان، وزن گیری نامنظم آنهاست که یکی از بدترین و مضرترین نشانه‌هاست. اگر فرزند شما بیش از حد سریع وزن می‌گیرد یا برای افزایش وزن تلاش زیادی می‌کند، ممکن است به علت خروپف ناسالم و آپنه خواب باشد.

نکته: علائم خروپف و آپنه خواب در نوزادان ممکن است از یک مورد تا مورد دیگر متفاوت باشد، برای درک بهتر اینکه کودک شما از کدامیک از این موارد رنج می‌برد و تشخیص دقیق‌تر بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم خواب کودک را مورد بررسی قرار دهید.

علائم خروپف کردن در کودکان از دو سال به بالا

بعضی از علائم شایع که در خر و پف بچه‌های کوچکتر دیده می‌شود:

مشکل تمرکز و توجه

با توجه به عدم خواب كافی یا كاهش کیفیت خواب،كودك شما با مشکل تمركز یا توجه مواجه می‌شود. این یکی از نشانه‌های مشترک آپنه و خروپف است.

بیش فعالی

کودکانی که کیفیت خواب پایینی دارند و یا خواب کافی ندارند می‌توانند مدت زمان زیادی خود را بیدار نگه دارند که این خود منجر به بیش فعالی می‌شود. عدم خواب کافی باعث عدم تعادل در ترشح ماده شیمیایی در بدن می‌شود که در ترکیب با آدرنالین کار می‌کند, این ترکیب باعث می‌شود فرزند شما بیش از حد فعال باشد تا بتواند آن را بسوزاند. احتمالا این یکی از نشانه‌های خروپف است.

پرخاشگری

کمبود خواب فرزند شما را بیش از حد خسته می‌کند، و خستگی معمولا باعث پرخاشگری می‌شود. اگر فرزند شما پرخاشگر و یا زود رنج است، ممکن است یکی از نشانه‌های عدم خواب کافی باشد که به علت خروپف اتفاق افتاده است.

تغییرات شخصیتی

محرومیت از خواب می‌تواند موجب تغییرات شخصیتی شود، اگر شخصیت کودک شما یک شبه تغییر کند، ممکن است این امر به علت مشکلات خواب, مانند خروپف و آپنه خواب باشد.

تشخیص خروپف در کودکان


پزشکان می‌توانند اکثر ناتوانی‌ها و اختلالات مبتنی بر خواب را با انجام تست خواب تشخیص دهند، این آزمایش با قرار دادنECG نوعی ابزار گیره مانند بر روی بدن کودک در حال خواب و اتصال آن به یک کامپیوتر، الگوهای خواب او را ثبت کنند، چرخه‌ی REM نشان می‎دهد که کودک چند بار در طول شب بیدار می‌شود و چگونه چرخه خواب او تحت تاثیر قرار می‌گیرد.آزمایش دیگری که برای ارزیابی ریه‌های کودک و راه های تنفسی او انجام می‌شود، با عنوان تست عملکرد ریه شناخته می‌شود، در این آزمایش یک لوله در دهان کودک قرار داده می‌شود, از طریق بینی نفس می‌کشد و از طریق دهان خارج می‌کند، این آزمایش قدرت کلی ریه و یا قدرت شش‌ها را ارزیابی می‌کند و اگر انسدادی در راه تنفسی وجود داشته باشد نشان می‌دهد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟


در صورت پیش آمدن هر یک از موارد زیر کودک خود را فورا نزد پزشک ببرید:

وقتی تنفس نامنظم است

اگر کودک در حال خرخر کردن یک دفعه تنفس‌اش برای چند ثانیه متوقف می‌شود قطعا مورد جدی است و شما نباید صبر کنید تا خروپف خود به خود برطرف شود. حتی اگر فقط چند لحظه تنفس قطع می‌شود، ممکن است تاثیر منفی بر روی اندام‌های داخلی کودک داشته باشد.

 هنگامی که به طور مکرر و با هر بار خواب رفتن خروپف می‌کند

برخی از خرخر‌ها و خس خس‌ها طبیعی هستند، اما اگر هر بار که می‌خوابد و یا هفته‌ها و ماه ها ادامه پیدا کرده است، می‌تواند نشانه‌ی یک مشکل اساسی پزشکی باشد.

صدای خروپف و خرخر کردن خیلی بلند و شبیه به جیغ است

وقتی صدای خروپف آنقدر بلند است که گوش ها را سوراخ می‌کند شما متوجه می‌شوید که چیزی درست نیست. خروپف با صدای بلند برای یک کودک کوچک طبیعی نیست و باید دکتر او را معاینه کند.

هنگامی که خروپف موجب اختلال در خواب کودک می‌شود

اگر خروپف او را بیدار نگه می‌دارد یا نمی‌تواند خواب مستمری داشته باشد، پس باید دکتر او را معاینه کند تا ببیند چه چیزی مانع از خواب عمیق کودک می‌شود.

رایج ترین روش های درمان صدای خس خس و خروپف کودکان در خواب


هنگامی که تشخیص داده می‌شود، درمان بستگی به علت بروز این مشکلات و میزان جدی بودن آنها دارد.

ورزش و تغییر رژیم غذایی

ورزش و تغییر رژیم غذایی

اگر فرزند شما چاق است پزشک تمرینات ورزشی یا تغییر رژیم غذایی برای کاهش وزن کودک پیشنهاد می‌کند. ورزش باعث تقویت عضلات گلو و گردن می‌شود. با تقویت عضلات گلو آپنه خواب که به علت وزن زیاد ایجاد شده است برطرف می‌شود.

فشار هوای مثبت

فشار هوای مثبت

یکی از راه حل‌های خروپف در کودکان فشار هوای مثبت به طور مداوم است. این روش برای درمان آپنه خواب و مشکلات تنفسی مرتبط با خواب در کودکان خیلی مفید است. معمولا، پزشکان فشار هوای مثبت مداوم و خودکار را برای کودکان توصیه می‌کنند، پمپ به طور خودکار تنفس غیر طبیعی را تشخیص می‌دهد و مطابق با آن فشار هوا را تنظیم می‌کند. برای درمان فشار مثبت مداوم، کودک شما باید زمان خواب از ماسک بینی یا صورت استفاده کند. این ماسک به یک پمپ وصل می‌شود که جریان هوای مثبت را در حفره‌های بینی فراهم می‌کند، به این ترتیب مسیرهای تنفسی باز نگه داشته می‌شوند.

ارتودنسی

ارتودنسی

در صورتی که پزشک از لحاظ ساختاری مشکلی در فک مشاهده کند، ممکن است قبل از هر چیز ارتودنسی را پیشنهاد کند. جراحی همیشه اولین درمان برای چنین مشکلی نیست. فرزند شما باید هنگام خواب از یک لثه گیر استفاده کند. لثه گیر فک پایین را رو به جلو نگه می‌دارد تا مانع تنفس نشود. گاهی اوقات پس از برداشتن لوزه‌ها و آدنوئیدها، هنوز خروپف و آپنه خواب کودک ادامه دارد، در چنین مواردی پزشک پیشنهاد می‌کند که برای از بین بردن این مشکل، از ارتودنسی استفاده کند.

جراحی

جراحی

اگر فرزندتان به علت بزرگی آدنوئید یا لوزه خس خس می‌کند، می‌توانید با جراحی این غده‌ها را دربیاورید. وقتی این غده‌ها برداشته شوند، هیچگونه انسدادی نخواهد بود و کودک شما می‌تواند هنگام خواب به خوبی نفس بکشد و خروپف نیز متوقف خواهد شد. اگر کودک مشکل فک صورت یا گلو داشته باشد بازهم پزشک جراحی را توصیه می‌کند. این عمل جراحی با برداشتن آدنوئید و لوزه‌ها (جراحی لوزه) متفاوت است.

نکاتی برای کنترل خرخر کردن و خس خس نوزاد


در اینجا برخی از روش‌های کاربردی برای کنترل خروپف و خس خس نوزاد آورده شده است:

کودک را در وضعیت درست بخوابانید

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که کودک را در وضعیت درست بخوابانید. بزرگترها معمولا توصیه می‌کنند که کودک را به پهلو بخوابانید اما این موقعیت برای نوزاد خطرناک است بنابراین هرگز آن را امتحان نکنید. بهترین وضعیت برای خواب نوزاد به پشت است. وقتی به پشت دراز می‌کشد، می‌توانید سرش را در یک جهت کج کنید تا احتمال گرفتگی راه تنفس‌اش کاهش پیدا کند. به طور متناوب سر او را به طرف دیگر خم کنید.

او را از مواد آلرژی‌زا دور نگه دارید

تمیز نگه داشتن محیط خواب کودک کمک می‌کند که کودک از تماس با آلرژی‌های احتمالی که باعث سرماخوردگی، آلرژی و سایر مشکلات تنفسی و خروپف و خس خس کودک می‌شود, دور بماند. بهتر است اتاق خواب کودک تهویه مناسبی داشته باشد.

اگر هوا خشک شده است می‌توانید از دستگاه بخور استفاده کنید

هوای خشک راه تنفسی درحال رشد کودک را تحریک می‌کند. بنابراین اگر هوا خیلی خشک است، می‌توانید از یک دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید. رطوبت سازها دستگاه‌هایی هستند که بخار آب را در هوا پمپ می‌کنند تا سطح رطوبت مطلوب برای تنفس آسان را حفظ کنند. این کار عمل خروپف و خرخر را درمان نمی‌کند، اما موجب تنفس راحت تر برای کودک می‌شود.هر گونه درمان یا داروی بدون نسخه خروپف را برای نوزادان استفاده نکنید. برخی از خروپف‌ها خوب هستند، اما اگر مزمن شوند و یا صدای آن بلندتر شود، باید برای بررسی دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید.

“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”

مقالات اخیر

You cannot copy content of this page

تلفن نوبت دهی کلینیک