تب روماتیسمی یک بیماری التهابی است که میتواند در نتیجهی یک عارضه ناشی از گلودرد چرکی که به درستی درمان نشده یا تب اسکارلت ایجاد شود. گلو درد چرکی و تب اسکارلت ناشی از عفونت با باکتری استرپتوکوک هستند. تب روماتیسمی بیشترین شیوع را در میان کودکان ۵ تا ۱۵ ساله دارد، اگرچه بزرگسالان و کودکان کم سن و سالتر نیز از این بیماری در امان نیستند. تب روماتیسمی آسیبهایی دائمی را به قلب وارد میکند که از آن جمله میتوان به آسیب دیدن دریچههای قلب و نارسایی قلب اشاره کرد. درمان مناسب التهاب، درد و علائم دیگر را کاهش میدهد و از عود کردن تب روماتیسمی جلوگیری میکند. چنانچه نشانهها یا علائم گلودرد چرکی را در فرزندتان مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، ممکن است نیاز به مراقبت فوری داشته باشد.
تب روماتیسمی یک بیماری خودایمنی سیستمیک است که مفاصل، پوست، قلب، خون، عروق و مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. انواع مختلفی از علائم با تب روماتیسمی همراه هستند. چنانکه کودکتان تب دارد، ممکن است نیاز به مراقبت فوری داشته باشد. درمان فرزند شما ممکن است شامل دورهای از آنتی بیوتیکها، داروهای ضد التهابی و یک دوره استراحت مطلق باشد.
چنانچه نشانهها یا علائم گلودرد چرکی را در فرزندتان مشاهده کردید، حتماً به متخصص اطفال مراجعه کنید تا با درمان مناسب از بروز تب روماتیسمی پیشگیری شود. متخصصان کودکان و نوزادان در کلینیک تخصصی امید با بررسی دقیق وضعیت نوزادان، درمانی متناسب با وضعیت نوزاد ارائه میدهند. جهت هماهنگی و یا رزرو نوبت قبلی با شمارههای ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۰ و ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۱ تماس بگیرید.
چه چیزی باعث به وجود آمدن تب روماتیسمی میشود؟
تب روماتیسمی پاسخ به تاخیر افتادهی خود ایمنی به باکتری استرپتوکوک است. از این بیماری میتوان با تشخیص سریع گلودرد چرکی، و درمان آن با آنتی بیوتیکها جلوگیری کرد. این عارضه در کودکان مبتلا به عفونت استرپتوکوکی که درمان نشدهاند و یا درمانشان به درستی انجام نشده رایج است. کودکان مبتلا به عفونتهای چرکی گلو اغلب بیشتر در معرض ابتلا به تب روماتیسمی هستند. همچنین تب روماتسمی در کودکانی که خانوادهشان سابقهی این بیماری را دارند رایج است. شیوع تب روماتیسمی در زمستان و بهار بیشتر است، زیرا گلو درد چرکی در طول این فصول بیشتر رخ میدهد.
علائم تب روماتیسمی چیست؟
علائم تب روماتیسمی معمولا حدود یک تا پنج هفته پس از اینکه کودک شما با باکتری استرپتوکوک آلوده شد، آغاز میشوند. با این حال هر کودکی ممکن است علایم متفاوتی را تجربه کند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- التهاب مفصل: این شامل تورم، حساسیت به لمس و قرمزی روی مفاصل متعدد است. مفاصل آسیب دیده معمولا مفاصل بزرگتر در زانو یا مچ پا هستند. تورم طی چندین روز از یک مفصل به مفصل دیگر منتقل میشود.
- غدههای کوچک یا برآمدگیهای سفت و گرد زیر پوست.
- تغییر در حرکات عصبی عضلانی کودک: (این معمولا با تغییر در دست خط کودک شما مشخص میشود و همچنین ممکن است شامل حرکات تشنجی باشد.)
- راش: راش صورتی با لبههای غیرعادی که معمولا بر روی تنه و یا دستها و پاها دیده میشود.
- تب
- از دست دادن وزن
- خستگی
- دل درد
علائم تب روماتیسمی ممکن است شبیه سایر عارضههای پزشکی باشد. همیشه با یک پزشک برای تشخیص مشورت کنید.
تب روماتیسمی چگونه تشخیص داده میشود؟
علاوه بر یک سابقه پزشکی کامل و معاینه فیزیکی، تب روماتیسمی توسط پزشک کودک بر اساس وجود معیارهای یافت شده در ابزار تشخیصی معیارهای اصلاح شدهی جونز (دستورالعملهای استاندارد برای تشخیص تب روماتیسمی) تشخیص داده میشود.
معیارهای اصلی عبارتند از:
- كارديت (التهاب قلب)
- پلي آرتريت (التهاب بیش از یک مفصل)
- کره (حرکات تشنجی غیر معمول، اغلب در صورت و دستها)
- ندولهای زیرپوستی (برآمدگیهای کوچک و بدون درد زیر پوست، اغلب روی نواحی استخوانی)
- راش (یک بثورات قرمز و غیر عادی روی تنه)
معیارهای فرعی عبارتند از:
- تب
- آرترالژیا (درد در یک یا چند مفصل)
- کاردیت رماتیسمی قبلی
- تغییرات در الگوی الکتروکاردیوگرام (EKG)
- میزان رسوب غیر طبیعی یا پروتئین واکنشی C (آزمایشات آزمایشگاهی بر روی خون انجام میشوند)
تشخیص تب روماتیسمی میتواند زمانی صورت گیرد که دو معیار اصلی یا یک معیار اصلی به علاوه دو معیار فرعی، همراه با شواهدی از عفونت استرپتوكوك وجود داشته باشند. هیچ تست قطعی برای تشخیص تب روماتیسمی وجود ندارد. آزمایش خون نیز معمولا برای کمک به تشخیص انجام میشود. پزشک کودک شما همچنین میتواند یک الکتروکاردیوگرام یا EKG (یک آزمایش که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند، ریتمهای غیر طبیعی، آریتمی یا بیریتمی را نشان میدهد و آسیب عضلهی قلب را تشخیص میدهد) را به عنوان بخشی از روند تشخیصی برای تب روماتیسمی تجویز کند. همچنین ممکن است یک کشت گلو برای تعیین اینکه آیا آزمایشات کودک برای باکتری استرپتوكوك مثبت بوده با نه، انجام شود، اگر چه در مرحله اولیه تب روماتیسمی، کشت گلو اغلب منفی است.
درمان تب روماتیسمی
درمان ویژه برای تب روماتیسمی توسط پزشک کودک بر اساس موارد زیر مشخص میشود:
- سلامت عمومی و سابقه پزشکی کودک
- میزان واکنش
- تحمل کودک برای برخی داروها، روشها و درمانها
- انتظارات برای دوره واکنش
- عقیده یا اولویت شما
کودکان مبتلا به تب روماتیسمی اغلب بسته به شدت بیماری در بیمارستان درمان میشوند. درمان تب روماتیسمی، در بیشتر موارد، ترکیبی از سه روش زیر است.
آنتی بیوتیکها
هدف فوری درمان عفونت با آنتی بیوتیکها است. حتی اگر کشت گلو منفی باشد این کار انجام میشود. پس از درمان اولیه برای عفونت استرپتوکوکی، کودک شما ممکن است همچنان به دریافت دوزهای ماهیانه آنتی بیوتیک برای کمک به جلوگیری از عوارض بیشتر ادامه دهد.
داروهای ضد التهابی
بر اساس شدت عارضهی کودک، پزشک ممکن است داروهایی برای کمک به کاهش تورم در ماهیچه قلب و همچنین کاهش درد مفاصل و جلوگیری از بروز دوباره آن، تجویز کند.
استراحت مطلق
مدت استراحت مطلق توسط پزشک، بر اساس شدت بیماری کودک، و درگیری قلب و مفاصل مشخص میشود. استراحت مطلق ممکن است از 2 تا 12 هفته متغیر باشد، یا در صورتی که تب منجر به مشکلات قلبی شده باشد، به مدت چند هفته تا چند ماه توصیه خواهد شد.
چگونه میتوان از تب روماتیسمی پیشگیری کرد؟
موثرترین راه برای اطمینان از اینکه کودک شما مبتلا به تب روماتیسمی نیست شروع به درمان عفونت گلودرد چرکی در عرض چند روز و درمان کامل آن است. این بدان معنی است که مطمئن شوید کودک شما تمام داروهای تجویز شده را مصرف میکند. انجام روشهای مناسب بهداشتی میتواند به پیشگیری از گلودرد شدید کمک کند:
- هنگام سرفه یا عطسه شدن جلوی دهان خود را بگیرید.
- دستهایتان را بشویید.
- از تماس با افراد مریض اجتناب کنید.
- از به اشتراک گزاشتن وسایل شخصی با افرادی که بیمار هستند اجتناب کنید.
سوالات متداول
اگر در مورد تب روماتیسمی کودکان سوالی دارید در این قسمت کلیک کنید.
آیا کودک من میتواند دوباره مبتلا به تب روماتیسمی شود؟
بله، هرچند احتمالات به دلیل استفاده از آنتی بیوتیکها پس از روند بیماری اولیه، کاهش مییابند. بزرگترین احتمال عود در طول سه سال اول است. احتمال ابتلای دوباره به بیماری همچنین با افزایش سن و زمان پس از اولین حمله، کاهش مییابد. پس از تب روماتیسمی، کودک شما به صورت ماهیانه به داروها نیاز دارد تا به کاهش احتمال ابتلای دوباره به تب روماتیسمی کمک کند. معمولا زمانی که فرزند شما 18 سال دارد و پزشک کودک احساس میکند که او در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی نیست، ممکن است درمان آنتی بیوتیک متوقف شود. مراجعهی پی در پی به پزشک کودک ضروری است.
آیا عوارض جانبی همراه با تب روماتیسمی وجود دارد؟
بسته به شدت حمله اولیه بیماری به قلب، برخی از کودکان ممکن است مبتلا به بیماری قلبی شوند. انجام فعالیت بدنی و ورزشها ممکن است بر اساس یافتههای پزشک برای کودک محدود شوند. همچنین اگر فرزند شما در طی دوره ابتدایی تب روماتیسمی درگیری قلب داشته باشد، ممکن است قبل از انجام کار دندانی، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشد. این کمک میکند تا احتمال انتقال عفونت به قلب در طول عمل دندانی کاهش یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک کودکتان مشورت کنید.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است”