بیماری سندروم کاوازاکی در کودکان: علت،علائم ،تشخیص و درمان

کاوازاکی یک بیماری نادر دوران کودکی‌ است که عروق خونی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علائم آن می‌توانند برای چند روز بسیار شدید باشند به گونه‌ای که حتی می‌توانند به شدت باعث نگرانی پدر و مادر کودک شوند. اما بعد از آن بسیاری از کودکان به زندگی طبیعی خود ادامه خواهند داد. بیماری کاوازاکی می‌تواند به عروق کرونری قلب که خون را به عضلات قلب می‌رسانند آسیب وارد کند. بسیاری از کودکانی که تحت درمان قرار می‌گیرند بدون هیچ گونه عوارض طولانی مدتی بهبود می‌یابند. این بیماری در کودکان ۱ تا ۲ سال شایع‌تر است و در کودکان بالای ۸ سال شیوع بسیار کمی دارد. این بیماری از کودکی به کودکی دیگر منتقل نمی‌شود (مسری نمی‌باشد).
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#83d5ed”]

سندرم کاوازاکی یکی از بیماری‌های نادر دوران کودکی است که درمان به موقع آن تاثیر زیادی در فرآیند بهبودی آن دارد. درمان خودسرانه این بیماری بدون تجویز پزشک بسیار خطرناک است و کودک مبتلا بایستی حتما تحت مراقبت‌های پزشک قرار گیرد. در صورتی که علائم بیماری سندروم کاوازاکی را در کودک خود مشاهده کردید، به منظور بررسی کودک خود توسط پزشک، به کلینیک تخصصی کودکان امید مراجعه کنید. جهت رزرو نوبت و یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌های 02188898440  و 02188898441 تماس بگیرید.
[/alert]

دلایل


دلیل دقیق بیماری کاوازاکی کودکان هنوز ناشناخته است. محققان بر این باورند که ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی می‌تواند علت سندروم کاوازاکی در کودکان باشد.

علائم سندروم کاوازاکی در کودکان


بیماری کاوازاکی کودکان در مراحل مختلف با علائم و نشانه‌های نمایان‌گر رخ می‌دهد. کاوازاکی اغلب در اواخر زمستان و اوایل بهار رخ می‌دهد. در بعضی از کشورهای آسیایی موارد اوج بیماری کاوازاکی کودکان در طول اواسط تابستان است.

مراحل اولیه

علائم اولیه که می‌توانند تا دو هفته طول بکشد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  •  تب بالا که حداقل به مدت ۵ روز یا بیشتر طول می‌کشد.
  •  راش در نیم تنه و کشاله‌ی ران
  •  چشم‌های قرمز بدون لایه
  •  لب‌های متورم و قرمز روشن
  •  زبان توت فرنگی که براق و روشن با لکه‌های قرمز ظاهر می‌شود.
  •  ورم کردن غدد لنفاوی
  •  ورم کردن دست و پا
  •  قرمز شدن کف دست‌ها و کف پاها

مشکلات قلب نیز ممکن است در این زمان ظاهر شوند.

مراحل آخر

علائم آخری بعد از دو هفته تب شروع می‌شود. پوست روی دست‌ها و پاهای کودک شما ممکن است شروع به پوست شدن و ورقه شدن کند. بعضی از کودکان همچنین ممکن است دچار آرتروز موقت یا درد مفصلی شوند. علائم و نشانه‌های دیگر عبارتند از:

  •  درد شکمی
  •  استفراغ
  •  اسهال
  •  کیسه صفرا بزرگ شده
  •  از دست دادن موقت شنوایی

اگر فرزند شما مبتلا به هر یک از این علائم است، با متخصص اطفال تماس بگیرید. کودکان کمتر از 1 سال یا بالاتر از 5 سال احتمال بیشتری برای نشان دادن علائم ناتمام دارند. این کودکان 25 درصد از موارد بیماری کاوازاکی را تشکیل می‌دهند که در معرض خطر بالای مبتلا شدن به عوارض بیماری قلبی هستند.

عوامل خطر


بیماری کاوازاکی در کودکان، به ویژه نژاد آسیایی شایع است. حدود 75 درصد از موارد بیماری کاوازاکی در کودکان زیر 5 سال است. محققان بر این باورند که شما نمی‌توانید این بیماری را به ارث ببرید، اما عوامل خطر در خانواده افزایش می‌یابد. خواهر و برادر کسی که مبتلا به بیماری کاوازاکی است 10 برابر بیشتر احتمال مبتلا شدن به این بیماری را دارند.

تشخیص


هیچ آزمایش خاصی برای بیماری کاوازاکی کودکان وجود ندارد. متخصص اطفال علائم کودک را نظر می‌گیرد و بیماری‌هایی را که علائم مشابهی دارند را بررسی می‌کند، مانند:

  •  تب سرخ، یک عفونت باکتریایی است که باعث تب، لرز و گلو درد می‌شود.
  •  آرتریت روماتوئید نوجوان، یک بیماری مزمن است که باعث درد مفاصل و التهاب می‌شود.
  •  سرخک
  •  نشانگان شوک سمی
  •  آرتریت جوانان بدون علت مشخص (ایدیوپاتیک)
  •  مسمومیت جیوه جوانان
  •  واکنش پزشکی

متخصص اطفال ممکن است آزمایشات اضافی را برای بررسی چگونگی تاثیر بیماری بر قلب تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  •  اکوکاردیوگرافی: اکوکاردیوگرافی یک روش بدون درد است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر قلب و شریان‌های آن استفاده می‌کند. این آزمایش ممکن است نیاز به تکرار داشته باشد تا نشان دهد که چگونه بیماری کاوازاکی قلب را در طول زمان تحت تاثیر قرار داده است.
  •  آزمایش خون: ممکن است آزمایش خون برای بررسی بیماری‌های دیگر تجویز شود. در بیماری کاوازاکی، ممکن است تعداد گلبول‌های سفید خون بالا و تعداد گلبول‌های قرمز خون پایین باشد و التهاب نیز وجود داشته باشد.
  • اشعه ایکس قفسه‌ی سینه: اشعه ایکس قفسه‌ی سینه تصاویر سیاه و سفید از قلب و ریه ایجاد می‌کند. پزشک ممکن است این آزمایش را انجام دهد تا علائم نارسایی قلبی و التهاب را جستجو کند.
  •  الکتروکاردیوگرام: الکتروکاردیوگرام، یا ECG، فعالیت الکتریکی قلب را ضبط می‌کند. بی‌نظمی‌ها در الکتروکاردیوگرام نشان دهنده این است که قلب توسط بیماری کاوازاکی تحت تاثیر قرار گرفته است.

بیماری کاوازاکی باید در هر نوزاد یا کودک که تب بیش از پنج روز داشته باشد، به عنوان یک احتمال بررسی شود. این به خصوص موردی که نشانگر علائم کلاسیک دیگر بیماری مانند پوست انداختن پوست است.

درمان سندروم کاوازاکی در کودکان


کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی باید فورا شروع به درمان کنند تا از آسیب قلب جلوگیری شود. اولین مرحله درمان برای بیماری کاوازاکی شامل تزریق آنتی بادی‌ها (ایمونوگلوبولین وریدی) بیش از 12 ساعت در طی 10 روز از تب و میزان مصرف روزانه آسپیرین در طی چهار روز بعد است. ممکن است کودک برای جلوگیری از ایجاد لخته‌های خون، نیاز به ادامه‌ی مصرف دوز پایین آسپرین به مدت 6 تا 8 هفته پس از تب داشته باشد. یک مطالعه همچنین نشان داده که اضافه کردن پردنیزولون به طور قابل توجهی آسیب بالقوه قلب را کاهش می‌دهد. اما این روش هنوز در سایر جمعیت‌ها آزمایش نشده است. تنظیم وقت برای جلوگیری از مشکلات جدی قلب حیاتی است. مطالعات همچنین میزان بالای مقاومت به درمان هنگامی که قبل از پنجمین روز تب داده می‌شود، را گزارش می‌‌دهند. حدود 11 تا 23 درصد از کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی دارای مقاومت خواهند بود. بعضی از کودکان ممکن است برای جلوگیری از انسداد شریان‌ها یا حمله قلبی نیاز به درمان طولانی‌تری داشته باشند. در این موارد، درمان شامل مصرف روزانه آسپیرین ضد پلاکت است تا زمانی که کودک یک اکوکاردیوگرافی طبیعی داشته باشد. ممکن است 6 تا 8 هفته طول بکشد تا اختلالات عروق کرونری مقلوب شوند.

عوارض


بیماری کاوازاکی در کودکان منجر به مشکلات جدی قلب در حدود 25 درصد از کودکان مبتلا به این بیماری می‌شود. بیماری کاوازاکی درمان نشده، خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش می‌دهد و باعث به وجود آمدن عوارض زیر می‌شود:

  •  میوکاردیتیس، یا التهاب عضله قلب
  •  دیس ریتمی یا ریتم قلب غیر طبیعی
  •  آنوریسم یا ضعیف شدن و بیرون زدگی دیواره شریان

درمان برای این مرحله از بیماری نیاز به دوزهای طولانی مدت آسپیرین دارد. بیماران همچنین ممکن است نیاز به مصرف رقیق کننده‌های خون و یا انجام روش‌هایی مانند آنژیوپلاستی کرونر استنت گذاری عروق کرونر یا بای پس عروق کرونر داشته باشند. کودکان مبتلا به مشکلات شریان کرونر به علت بیماری کاوازاکی باید تحت مراقبت قرار گیرند تا از عوامل شیوه زندگی که می‌توانند خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش دهند، جلوگیری کنند. این عوامل شامل چاقی یا وزن بیش از حد، داشتن کلسترول بالا و سیگار کشیدن است.

پیشگیری


هیچ‌گونه پیشگیری شناخته شده برای سندروم کاوازاکی در کودکان وجود ندارد. تقریبا بین هر 100 کودک، 1 نفر برای بار دوم مبتلا به این بیماری می‌شود. بیماران باید بدانند که کاری نمی‌توانسته‌اند انجام دهند که از بیماری جلوگیری کند.

مقالات اخیر

You cannot copy content of this page

تلفن نوبت دهی کلینیک