گلوسیت یک اصطلاح پزشکی است که به التهاب و قرمز شدن زبان گفته میشود. این عارضه ممکن است در اثر اختلالات موضعی در زبان و یا عارضههای سیستمیک در بدن بروز پیدا کند. ازجمله دلایل موضعی میتوان به عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی زبان اشاره کرد. بعضاً گلوسیت ممکن است در اثر واکنش آلرژیک نسبت به خمیردندان، مواد رنگی در غذاها و یا شیرینیجات ایجاد شود. درمان التهاب زبان معمولاً به صورت ترکیبی از داروها و روشهای درمانی خانگی انجام میشود.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#CCFFFF”]
برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره 09128444990 تماس حاصل نمایید.
[/alert]
در اکثر موارد گلوسیت با گذشت زمان و یا انجام روشهای درمانی از بین خواهد رفت. در صورت عدم مصرف غذاهایی که باعث التهاب زبان میشوند درمان بهتر انجام خواهد شد. رعایت بهداشت دهان و دندان نیز میتواند از مشکلات کاسته و یا از آنها جلوگیری کند. در صورت عدم بهبودی علائم کودک خود با انجام درمان و یا در صورت بازگشت این علائم، با پزشک خود مشورت کنید. درمان گلوسیت با توجه دقیق به بهداشت روزمرهی دهان و دندان شروع میشود که در طی آن باید از کودک خود بخواهید تا حداقل دو بار در روز دندانهای خود را مسواک کند و پس از هر وعدهی غذایی و در صورت نیاز پس از مصرف داروها، از دهانشویه استفاده نماید. برای درمان این عارضه حتماً به پزشک مراجعه کنید. حتی برای انجام روشهای درمانی خانگی نیز با پزشک مشورت کنید.
بیمای التهاب زبان یا گلوسیت در کودکان اغلب به طور اتفاقی در حین بررسی دهان توسط پزشک یا دندانپزشک کشف میشود. بنابراین، والدین باید به طور منظم زبان فرزندان خود را بررسی کنند زیرا التهاب زبان نشانهی برخی از بیماریهایی که بدون آگاهی فرد ایجاد میشوند نیز هست. درمان گلوسیت به علت التهاب زبان بستگی دارد. عفونت با آنتی بیوتیک درمان میشود. داروهای دیگر نیز درد و تورم را کاهش میدهند. اگر تورم شدید باشد، متخصص اطفال داروهای استروئیدی را تجویز خواهد کرد. جهت رزرو وقت درمان میتوانید با شماره تلفن 02188898441 تماس بگیرید.
انواع گلوسیت
التهاب زبان ناشی از کم خونی ممکن است به چند شکل وجود داشته باشد:
- گلوسیت حاد. این نوع از گلوسیت معمولاً در نتیجهی یک واکنش آلرژیک رخ داده و به صورت ناگهانی شروع میشود. این نوع از گلوسیت علائم برجستهتری به دنبال خواهد داشت.
- گلوسیت مزمن. این عارضه سبب التهاب دائم زبان شده و ممکن است در اثر عارضههای دیگر ایجاد شده باشد.
- گلوسیت ایدیوپاتیک. به گفتهی مجلهی گزارشات پزشکی، این نوع از گلوسیت ممکن است با بیماری سلیاک در ارتباط باشد. مبدأ این بیماری ناشناخته است ولی میتواند منجر به التهاب غشای موکوزی و عضلات زبان گردد.
- گلوسیت آتروفیک. زبان در طی این عارضه رنگ طبیعی خود را از دست داده و به رنگ قرمز تیره در میآید. در این عارضه همچنین تعداد زیادی از پاپیلاها از بین میروند.
علل گلوسیت یا ورم زبان کودک
دلایل و عواملی که میتوانند این عارضه را ایجاد کنند هنوز به طور کامل شناخته نشدهاند. بسیاری از متخصصین عقیده دارند که عارضهی زبان جغرافیایی در کودکان معمولاً با گروههایی از بیماریهای شایع در بدن در ارتباط است.
–
مشکلات جدی در تغذیهی بافت سلولی، دلیل اصلی بروز زبان جغرافیایی میباشند. در طی این مشکل، عملکرد تروفیک (یا تغذیهای) بافتهای موکوزی مختل خواهد شد.
–
خیز یا ادم زیرجلدی
برخی از کودکان در خطر تعدادی بیماری التهابی قرار دارند که پوست و غشاهای موکوزی را درگیر میکنند. این شایعترین و محتملترین علت بیماری در کودکان میباشد.
ویتامینهای گروه B
بیماریهایی که به دلیل کمبود و یا مشکلات متابولیکی ویتامینهای گروه B ایجاد میشوند:
- B1 – اختلال در عملکرد عادی دستگاههای بزرگ بدن – دستگاههای گوارش، عصبی و قلبی عروقی (بیماری بری بری).
- B2 – تغییرات گسترده و ضایعات غشاهای موکوزی، زبان، لب و دهان با علائم التهابی (خونریزی، گلوسیت، ترک خوردگی و سوزش).
- B6 – ضایعات پوستی متعدد (زخم، ترک خوردگی، خراش، عدم بهبودی طولانی مدت و خشکی).
- B12 – آنمی مگالوبلاستیک (اختلال در عملیات خونسازی در مغز استخوان).
مسیر گوارشی
بیماریهایی که مسیر گوارشی را درگیر میکنند:
- انواع مختلفی از هپاتیت
- سندرم عدم جذب (تغییر در عملکرد طبیعی رودهها – اختلال در انتقال، جذب و هضم غذا در رودهی بزرگ)
- بیماریهای معده و دوازدهه (انواعی از گاستریت)
- زخمهای معده و یا دوازدهه
پانکراس (لوزالمعده)
بیماریهای درگیر کنندهی پانکراس
- دیابت
- پانکراتیت (انواع مزمن، حاد و بازگشت کننده)
- تومور
بیماریهای خود ایمنی
انواعی از بیماریها که با دستگاه درون ریز بدن و ارگانهای آن در ارتباط میباشند – تیروئید، پانکراس و غدد فوق کلیوی. در بیماریهای خود ایمنی ، دستگاه ایمنی بدن به حدی قوی است که بر علیه خود بدن اقدام میکند:
- لوپوس اریتماتوز – یک بیماری سیستمیک است که در طی آن آسیب به بافتهای پیوندی و بافتهای خونی دیده میشوند.
- آرتریت روماتوئید – این بیماری به مفاصل کوچک و مواد اولیهی لازم برای تشکیل برخی ارگانها آسیب وارد میکند.
عفونتهای ویروسی
اشکال پیچیدهی عفونتهای ویروسی :
- سندرم تنفسی حاد شدید (SARS) به همراه عوارض.
- مونونوکلئوز عفونی – تغییر در ترکیب خون، گرههای لنفی و کبد.
حفرهی دهان
برخی از بیماریها حفرهی دهان را درگیر میکنند مثل زبان شیاردار. علاوه بر بیماریهای عمومی، عواملی وجود دارند که میتوانند عارضهی زبان جغرافیایی را ایجاد کنند.
- استفادهی کنترل نشده و مصرف دوزهای بالای آنتی بیوتیک برای درمان بیماریهای دیگر.
- عوامل وراثتی.
- واکنشهای شدید در بدن کودک نسبت به انواع واکسنها.
- خارج شدن دندانهای شیری از لثه. این یکی از عوامل بسیار شایع در گروههای سنی خاص کودکان به خصوص 6 ماه تا 4 سال میباشد. معمولاً پس از خارج شدن کامل دندان علائم بیماری از بین خواهند رفت. در صورت از بین نرفتن علائم، علت آن عارضهی دیگری بوده که نیاز به درمان خواهد داشت.
- در کودکان بروز عارضهی زبان جغرافیایی به دلیل هجوم کرمها شایع است و شما تا زمان زیادی نمیتوانید از شر این عارضه خلاص شوید.
- آسیبهای مکانیکی به سطح غشای موکوزی زبان با شدتهای مختلف.
علائم التهاب زبان یا گلوسیت در کودکان
بعضاً کودکانی در ردههای سنی بالاتر ممکن است خود مشکل را احساس کنند. برای مثال در طی کارهای روزمرهی خود مثل مسواک زدن و یا با بررسی دقیق زبان خود در جلوی آینه.
ازجمله علائم اصلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برفک زدن بر روی زبان.
- تورم و سپس پوسته پوسته شدن نواحی درگیر شدهی اپی تلیوم.
- ظاهر شدن نقطههای قرمز یا صورتی روشن بر روی زبان که شکل و اندازههای متفاوتی خواهند داشت.
در مناطقی که زبان جغرافیایی ایجاد میشود ممکن است پاپیلاهای قارچ مانند دیده شوند. این پاپیلاها به شکل نقطههای روشن قرمز دیده خواهند شد. نقاط زبر بر روی زبان به یک شکل دیده خواهند شد. در اکثر موارد، دلایل متفاوتی باعث این عارضه در نقاط مختلف زبان میشوند.
علائم دیگر
- افزایش حساسیت زبان
- احساس سوزش و خارش
- بی حسی و سوزن سوزن شدن
- تغییر در حساسیت زبان
- تغییر در میزان حس چشایی
- افزایش اندازه به دلیل نقاط متعدد التهاب و فلسی شدن زبان
- ناراحتی در هنگام حرف زدن
- ناراحتی به هنگام بلع و جویدن غذا
- سردرد
- افزایش در تعداد گرههای لنفی مجاور
- کاهش سلامت عمومی
ظاهر زبان معمولاً اهمیت زیادی برای کودکان خواهد داشت. درنتیجه این عارضه میتواند منجر به استرس شده و استرس نیز به نوبهی خود به تشدید بیماری میانجامد. در صورتی که روند تشدید بیماری وجود داشته باشد، سرعت و شدت جغرافیایی شدن سطح زبان نیز بیشتر خواهد شد. تقریباً در نیمی از این موارد عارضهای به نام زبان شیار دار یا زبان تکه تکه ایجاد میشود که در طی آن شکل کلی زبان تغییر کرده و شیارهای متعددی به دلیل فلسی شدن زبان بر روی آن تشکیل میشوند.
–
در اکثر موارد نه کودک و نه والدین او از بروز بیماری و پیشرفت آن مطلع نمیشوند تا جایی که علائم خاصی بروز پیدا کنند. شناسایی این بیماری در اکثر موارد به صورت تصادفی اتفاق می افتد – در زمان مراجعه به دندانپزشک و یا معاینهی دهان توسط پزشک.
–
تشخیص گلوسیت
پزشک یا دندانپزشک کودک شما معمولاً میتواند با معاینهی فیزیکی زبان و بررسی علائم و نشانهها، عارضهی زبان جغرافیایی را تشخیص دهد. در طول معاینهی فیزیکی ممکن است او:
- از یک چراغ قوه برای بررسی زبان و دهان کودک شما استفاده کند.
- از کودک بخواهد تا زبان خود را به حالات مختلف حرکت دهد.
- به آرامی زبان کودک را لمس کند تا نقاط حساس و یا تغییرات ایجاد شده در بافت و ساختار زبان مشخص شوند.
- نشانههای وجود عفونت مثل تب و گرههای لنفی متورم را بررسی کند.
رایجترین روشهای درمان گلوسیت زبان کودک
اگر سوالی در مورد درمان التهاب و قرمزی زبان کودک دارید در این قسمت کلیک کنید.
دارودرمانی
در صورت وجود باکتری در بدن بیمار، آنتی بیوتیک ها و دیگر داروها میتوانند آن را از بین ببرند و ممکن است پزشک این داروها را تجویز نماید. همچنین ممکن است پزشک کورتیکواستروئیدهای موضعی را به منظور کاهش قرمزی و درد تجویز نماید. معاینات انجام شده توسط متخصص اهمیت بسیار زیادی خواهند داشت چراکه این بیماری میتواند نشان دهندهی بیماریهای جدیتر و خطرناکتر باشد که نیازمند رسیدگی و درمان فوری پزشکی میباشند.
برای مراجعه به پزشک و درمان گلوسیت بی توجهی نکنید حتی در صورتی که بیماری تنها علائم خارجی از خود نشان میدهد.
روشهای درمانی خانگی
روشهای درمانی سنتی نیز روشهایی دارد که میتوان از آنها برای درمان گلوسیت جغرافیایی کمک گرفت. تقریباً تمامی این روشها بر روی کاهش میزان ناراحتی و از بین بردن علائم خارجی متمرکز شدهاند.
مسواک زدن و استفاده از نخ دندان
مسواک زدن و استفاده از نخ دندان چند بار در روز میتواند سلامت دهان و دندان کودک شما را تقویت کند. این کار میتواند علائم مربوط به گلوسیت را از بین برده و از بروز مجدد آن جلوگیری کند.
دهانشویه
2 تا 3 قطره ید و نصف قاشق چایی خوری جوش شیرین را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید – این محلول باید دو بار در روز به منظور دهانشویه پس از مسواک زدن مورد استفاده قرار بگیرد.
روغنهای گیاهی خالص را نیز میتوان برای دهانشویه به کار گرفت. مدت زمان این کار باید کمتر از 2 دقیقه باشد. عصارهها و جوشاندههای گیاهی که خاصیت ضدعفونی کننده دارند را نیز میتوان برای دهانشویه مورد استفاده قرار داد.
لوسیون
گازهای آغشته به لوسیون که با روغن مرطوب شدهاند (وازلین یا هلو یا روغن ماهی). این گازها را به مدت 3 تا 5 دقیقه استفاده کنید.
روشهای مخصوص دهانی
برای این کار باید روغن آفتابگردان (و یا دیگر روغنهای نباتی) را به مدت 20 دقیقه در حمام آبگرم بجوشانید. پس از خنک شدن کامل مقدار کمی از آن (1,5 تا 2 قاشق غذاخوری) را وارد دهان خود کرده و به مدت 5 تا 10 دقیقه نگه دارید و پس از آن بیرون بریزید.